Johan Schmidt är en diskret estradör. Hans förmåga att gräva fram det mest centrala i olika skeenden kombinerat med hans diplomatiska finkänslighet har gett honom många vänner. Samtidigt har Johan roat och upplyst många genom insatta framträdanden, ofta kring ekonomisk utveckling i Latinamerika. Johan kan uttrycka det komplicerade enkelt och tydligt.

Som journalist har Johan de senaste tjugo åren fokuserat på politiska, sociala och ekonomiska utvecklingsteman för medier som Dagens Industri, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio, Fokus med flera. Johan har också arbetat som konsult inom dessa teman för organisationer och företag i stora delar av världen.

Han har arbetat och verkat längre perioder i Centralamerika och Italien vilket bland annat har kultiverat hans språkförmåga och fotbollsintresse. Till slut har Johan dock hittat hem till Gärdet i Stockholm där han bor med sin familj. Med jämna mellanrum landar dock Johan likt en deckar-murvel i sin skinnpaj på en flygplats någonstans i världen, delar en öl med en insatt bekant, gör några initierade, kryptiska anteckningar i sitt svarta block och har snabbt många spår att följa upp. Då vill man vara med i hans team.