Hållbarhet – från god moral till lagkrav

Hållbarhetsområdet är föränderligt och står inför ett paradigmskifte. Nya lagar och förväntningar lägger om spelplanen – för oss på Beyond Intent ledde detta oss till insikten om att vi behövde göra något. Så det gjorde vi! Vi presenterar stolt vårt verktyg BeyondCSRD, ett sätt för företag att enkelt samla information i linje med lagstiftningen CSRD. Verktyget ger även presentation av företagens hållbarhetsarbete och att man får översikt över sitt rapporteringsarbete under årets gång. Vi har också ställt oss en rad frågor som kan vara relevanta även för andra aktörer;

Kommer ägare, investerare, medarbetare och kunder fatta finansiella och andra beslut baserade på information från framtidens hållbarhetsrapporter?

”Transparensdirektivet” har Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) kallats och det ligger en hel del I det. Företag behöver visa hur de får information om, och fattar beslut baserat på, hållbarhetsaspekter. De behöver även visa sitt hållbarhetsavtryck som exempelvis skillnad på lönenivåer mellan män och kvinnor, vilka utsläpp leverantörer har, och hur man för dialog med berörda samhällen. Vilken effekt det här sedan får för miljö, människor och företag återstår att se.

Kommer hållbarhetsinsikter (i ökad utsträckning) påverka företags strategiska beslut?

Sättet kraven för rapportering är uppbyggda, genom standarder, ger också ett sorts facit på hur ett företags hållbarhetsarbete bör vara uppbyggt. Det är egentligen inga nya idéer utan bygger på regler och riktlinjer som utvecklats under en lång tid och redan används av många[1]. Oavsett hur systematiskt eller strategiskt ett företag tidigare har arbetat med hållbarhet är nu en bra tidpunkt att se över och jämföra befintliga processer, system och strukturer med kraven i den nya lagstiftningen. Förväntningen är att hållbarhet ska integreras i företags beslutsprocesser. Företags valberedning, styrelse, ledning och administration förväntas beakta hållbarhetsfrågor i affärsplanering och beslutsfattande. Det förutsätter insikt i (eller tillgång till insikter i) vad hållbarhet innebär, kopplingen till verksamheten men också hur olika aktörer internt och externt ser på hållbarhetsfrågor kopplade till företaget.

Vi frågar oss om företag lyckas dra nytta av den ökade kommunikationen om hållbarhet mellan företag?

Företags hållbarhetsavtryck påverkas i hög utsträckning av värdekedjan, det vill säga kunder och leverantörers konsekvenser eftersom risker och möjligheter smittar av sig. Omfattningen av inhämtande av data och utfästelser inom företags värdekedjor ökar hela tiden och de flesta företag har både rollen som kunde och leverantör samtidigt. Självklart har företag olika möjligheter att påverka sin värdekedja beroende på var i kedjan man befinner sig. Ett större företag har normalt större möjligheter att bidra med data än småföretagaren. Vi ser en stor risk att mindre aktörer inte lyckas leverera den data som begärs. Men det finns också en möjlighet till ökat samarbete för att utveckla tillförlitlig information om produkter och tjänsters hållbarhetspåverkan.

BeyondCSRD är helt enkelt ett förståeligt, förenklat verktyg för att underlätta lagefterlevnaden! Intresserad av att veta mer?

Kontakta oss på info@beyondintent.se för att boka en demo eller bara höra mer.

[1] Global Reporting Initiative, ISO 26000, OECD riktlinjer för multinationella företag, Task Force for Climate-Related Financial Disclosure, EU:s taxonomi för hållbara aktiviteter etc.